Kycklingspett med ananas och sweet chili (2024)

Recept

HöstmatSommarmatVårmat Grillatpå Spett / Tandpetare Buffé Fågel Grillspett

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kycklingspett med ananas och sweet chili (2)

Enkel mat till fest och buffé

Nu mina vänner tänkte jag bjuda på ett enkelt och gott recept som passar utmärkt när man ska ha fest. Ett av de bästa uppläggen till en fest är nämligen att bjuda på plockmat i form avbuffé. Då passar dessa kycklingspett med ananas och sweet chili alldeles utmärkt. Kyckling och ananas är två ingredienser passar som hand i handske. Tillsammans med sweet chilisås – om man gillar lite hetta, blir det en riktigt god kombination. Det var på så vis dessa kycklingspett med ananas och sweet chili blev till. Vi skulle ha fest, behövde laga något enkelt och gott. Dessutom skulle det hela bli en buffé där gästerna kunde plocka själva.

Jag brukar bygga upp buffén så att det finns något för alla. Helt enkelt en kombination av olika typer av kött, vegetariskt, soppor, sallader och gratänger. Gärna mat som kan förberedas och gärna mat som kan ätas på olika vis. Exempel på det kan vara en liten soppa som serveras i mindre glas, små mackor eller burgare som man kan äta som en munsbit. Eller varför inte mat på spett? Mat på spett är enkelt att laga och behöver inte alls vara det minsta krångligt. Dessa spett görs dessutom bara av tre ingredienser – kyckling, ananas och sweet chilisås. Sedan kryddas de med spiskummin, lökpulver, vitlökspulver och paprikapulver samt salt och peppar. Har man inte alla dessa kryddor tager man vad man haver.

» Ännu fler goda recept till buffén hittar du här

Sommarmat för grillen

Till sommaren är det trevligt att vara utomhus. I alla fall när vädret tillåter. Då kan det också vara mysigt att laga maten på grillen. Enligt ICA:s grillrapport 2018 är 6 av 10 överens om att mat blir godare när den grillas. Grillrapporten visar också att 47% av svenskarna anser att man blir gladare av att grilla än av annan matlagning. 69% av de tillfrågade tycker också att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att man ska må bra vid grillen. Alltså måste en grillfest vara det allra trevligaste sättet att ställa till med sommarfest.

Med det sagt måste man inte grilla allt. Förbered gärna flera rätter och avslu*ta med att laga det sista vid grillen. Bjud på en god bål eller något bubbel som gästerna kan sippa på medan de minglar. Har du inte vädret på din sida, eller tänkte ställa till med fest någon annan tid på året än under sommaren? Självklart kan dessa kycklingspett likaväl tillagas i en stekpanna eller i ugn.

»Här hittar du fler goda recept som passar till grillen

Kycklingspett med ananas och sweet chili

Cirka 20 spett

Kycklingspett med ananas och sweet chili (3)

1 kg kycklingfilé
spiskummin, lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver
salt, peppar
1 färsk ananas
korta träspett
1 dl sweet chilisås

  • Tillagning i stekpanna: Tina kycklingen och skär den sedan till lagom stora bitar. Stek kycklingbitarna i en stekpanna med smör eller olja samt med kryddorna. Skala ananasen och skär till lika stora bitar som kycklingen. Stek i stekpanna med smör och lite salt. Varva kyckling och ananasbitar på spetten. Ringla över sweet chilisås och lägg upp spetten på ett snyggt fat. Har du gäster som är känsliga för het mat, servera sweet chilisåsen i en skål vid sidan av så folk kan ta själva.
  • Tillagning på grill: Tina kycklingen och skär den sedan till lagom stora bitar. Skala ananasen och skär till lika stora bitar som kycklingen. Blötlägg spetten i 10 minuter om du använder träspett. Varva kyckling och ananas på spetten. Grilla spetten och krydda dem runt om. Avslu*ta med att pensla dem med sweet chilisåsen mot slu*tet av grillningen.

Kycklingspett med ananas och sweet chili (4)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

By Madeleine Landley

Kycklingspett med ananas och sweet chili

14 röster 3.93 i snitt (78% i betyg)

Glutenfritt

AnanasKycklingKycklingfiléLökpulverSpiskumminSweet ChilisåsVitlökspulver

Kycklingspett med ananas och sweet chili är enkel och god mat som passar utmärkt när man ska ha fest. Grilla spetten eller stek dem i stekpanna.

Du kanske också gillar

View Recipe

Kycklingspett med sweet chili och mango

Kycklingspett med sweet chili och mango

403 röster 3.96 i snitt (79% i betyg)

View Recipe

Kycklingspett med nektariner och sweet chili

Kycklingspett med nektariner och sweet chili

7 röster 4.14 i snitt (82% i betyg)

View Recipe

Karréspett med sweet chili, tzatziki och potatisklyftor

Karréspett med sweet chili, tzatziki och potatisklyftor

13 röster 3.23 i snitt (65% i betyg)

View Recipe

Spett med ananas och lax

Spett med ananas och lax

3 röster 5.00 i snitt (94% i betyg)

Lämna gärna en kommentar nedan. Har du en fråga om receptet/inlägget? Kolla först om den finns besvarad i FAQ:n. Observera att inga frågor besvaras via mail eller sociala medier –endast via bloggen.

Kycklingspett med ananas och sweet chili (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6019

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.